Le Comptoir des Filaments, een wereld van saffraan

Le Comptoir des Filaments, een wereld van saffraan

Lucie en Benoit laten ons kennismaken met hun passie: de teelt van saffraan. Ontdek de geschiedenis van deze ambachtslui, made in Charleroi Métropole.  

 

 

In hun gemeente Beaumont gingen Lucie en Benoit op zoek naar een zinvolle nevenactiviteit. Ze hebben lang nagedacht voordat ze hun weg vonden. Eén ding stond vast: ze wilden terugkeren naar de essentie, naar het werken met de aarde. Hun doorzettingsvermogen heeft zijn vruchten afgeworpen, en de teelt van saffraan kwam als een vanzelfsprekendheid. Waarom? Heel eenvoudig, omdat Lucie en haar man allebei perfectionist zijn, en omdat de teelt van deze specerij een flinke dosis nauwkeurigheid, voorzichtigheid, geduld en creativiteit vergt. Want wat veel mensen niet weten, is dat saffraan een grondstof is voor veel producten: het koppel is bijzonder creatief en verwerkt saffraan in allerlei “home made”-producten.

 

 

Om er meer over te leren, gingen deze inwoners van het kleine dorpje Strée naar Wasseiges, waar de eerste saffraankwekerij van België staat.  Éric en Sabine Léonard, van Safran de Cotchia, hebben hun dan een opleiding in dit zeer specifieke domein gegeven.

Vervolgens viel alles beetje bij beetje op zijn plaats: het planten van de bloembollen in hun eigen tuin, de verzorging van deze bijzondere teelt, het vergroten van het productieoppervlak dankzij een naburige landbouwer, en ook… onaangename verrassingen door het weer, die een invloed hadden op de oogst… Maar Benoit en Lucie zijn positief ingesteld en blijven niet bij de pakken zitten: ze willen de zaken niet forceren en nemen de tijd om stilaan te groeien, met respect voor de natuur en hun overtuigingen.

 

 

 

 

Om afgeleide producten te kunnen maken, heeft Lucie zich al heel snel verdiept in het maken van snoepgoed. Ze liep stage bij Paul Klein, in Belfort, in juli 2018. Nu verkoopt le Comptoir des Filaments op verschillende lokale verkooppunten een brede waaier van afgeleide producten (snoepjes, karamellen, siropen, guimauves, cuberdons…). Hun producten worden ook gebruikt in gerechten van particulieren of erkende chefs in de Métropole, die hun kunst uitoefenen in grote etablissementen als La Part des Anges in Ragnies of Les Lettres Gourmandes in Montignies-St-Christophe.

 

 

 

Kers op de taart: le Comptoir des Filaments heeft begin 2022 het label “gecertificeerd artisanaat” gekregen. Een mooie erkenning na 4 jaar avontuur…

 

Voor meer informatie over de verkooppunten van le Comptoir des Filaments, klik hier…