Radioloog in Charleroi, een baanbrekende uitdaging

Radioloog in Charleroi, een baanbrekende uitdaging
Home » Radioloog in Charleroi, een baanbrekende uitdaging

Grand Hôpital de Charleroi, Charleroi

Ariane Grégoire, 31-jarige inwoonster van Charleroi, is radioloog bij het Grand Hôpital de Charleroi (GHdC). Ze diagnosticeert ziekten van patiënten aan de hand van MRI-analyses, scans, echografieën, enz. Een boeiende professionele uitdaging voor een arts aan het begin van haar carrière, waarbij autonomie en verantwoordelijkheden worden gecombineerd.

radiologie-GHdC-Charleroi-Dame
Een van de radiologiediensten van het GHdC is gevestigd in Notre-Dame in Charleroi

“Het GHdC is een grote structuur die veel patiënten ontvangt, met soms ingewikkelde pathologieën. Ik hou ervan om speciale gevallen te behandelen, omdat ze een wetenschappelijke uitdaging vormen,” legt Ariane uit.

Ariane werkt al enkele jaren op de afdeling radiologie. Patiënten gaan er op aanbeveling van de huisarts heen voor verschillende onderzoeken: infiltratie van de wervelkolom om bepaalde pijnen te verlichten (injectie van een product), scanners, echografie en radiologie (röntgenstraling) en MRI (magnetische stralen). Binnen deze afdeling voert Ariane specifiek infiltraties uit en is ze betrokken bij de analyse van scannerresultaten.

Ik hou ervan om speciale gevallen te behandelen, omdat ze een wetenschappelijke uitdaging vormen

“Ik observeer alle symptomen en stel een diagnose. Het is erg boeiend. En het vereist een schat aan kennis. Het gaat echt om alle delen van het lichaam.” Voor sommige patiënten raadpleegt ze andere specialisten in gebieden die complementair zijn aan haar eigen vakgebied, om haar diagnose uit te wisselen en te vergelijken. Zo bespreekt ze regelmatig bepaalde pathologieën met een kinderarts of neuroloog.

De analyse ervan is essentieel, ze heeft namelijk een aanzienlijke impact op de patiënt en is de informatiebron waarop de behandeling wordt gebaseerd. Hoewel de medische verantwoordelijkheid voor haar belangrijk is, is de erkenning van patiënten en het medische beroep op zich voor Ariane bijzonder bemoedigend en motiverend.

ecoute-empathie-résultats-radios-GHdC
Niet alleen de machines zijn belangrijk, het is ook essentieel om te luisteren en empathie te tonen wanneer de resultaten worden besproken in het GHdC

Hoogwaardige machines voor multidisciplinair werk

Naast hoogwaardige apparatuur en een goede fysiopathologischekennis, is het voor Ariane belangrijk dat haar afdeling evolueert op maat van de patiënten en in functie van hun behoeften. Deze evolutie wordt multidisciplinair weerspiegeld met specifieke gevallen in het werkveld.

Van tijd tot tijd organiseren we bijeenkomsten om cases te bespreken, van gedachten te wisselen en analyses uit te wisselen. Dit is naar mijn mening zeer belangrijk omdat het bijdraagt aan de evolutie en vooruitgang van de geneeskunde.

De afdeling radiologie telt 32 radiologen. De sfeer tussen de artsen is warm en constructief: “Het is typisch aan de inwoners van Charleroi, hier begroet iedereen elkaar met een kus.”

Natuurlijk loopt niet elke dag alles van een leien dakje. De organisatie van de nachtdiensten en het opstellen van de planning is niet altijd eenvoudig en vergt heel wat tijd. Er moet rekening worden gehouden met de beschikbaarheid van artsen en hun specialisatie, alsook met de apparatuur die momenteel verdeeld is over vijf locaties.

travailleurs-compétents-anomalies-GHdC
Verschillende competente medewerkers controleren de beelden op mogelijke anomalieën

Het nieuwe GHdC, een technologische belofte

Het ziekenhuis biedt op dit moment reeds een voortreffelijke service, maar binnenkort zal het pas een echte revolutie ondergaan. Het GHdC, dat nu vijf ziekenhuislocaties omvat (Sainte-Thérèse, IMTR, Saint-Joseph, Notre-Dame en Reine Fabiola), heeft een project opgezet om al zijn diensten samen te brengen op één locatie in Gilly, bekend als “Viviers”. De inhuldiging wordt verwacht in 2024.

Het GHdC zal daarom een volledig nieuwe manier van werken implementeren, in lijn met de meest geavanceerde standaarden die er vandaag de dag bestaan.

De medische beeldvorming zal een nog hoger niveau bereiken. “We gaan van 1.100 naar 900 bedden. De structuur zal kleiner zijn, maar het werk zal beter verdeeld worden. De procedures worden geoptimaliseerd ten voordele van de patiënt. Bovendien zullen de kantoren worden gedeeld om de uitwisseling tussen artsen en verpleegkundigen aan te moedigen,” legt Ghislain Vandenbosch, hoofd van de afdeling medische beeldvorming, uit.

Ariane is blij dat ze deel uitmaakt van dit project in verandering.

Ik kijk ernaar uit om deel te nemen aan de transformatie van het GHdC en om betrokken te zijn bij deze uitdaging.

De vaste uren en de gemakkelijke toegang die het GHdC biedt, dragen ook bij aan de persoonlijke ontwikkeling van Ariane. “Als ik mijn werk zou moeten beschrijven, dan zou ik de goede ‘carolo’sfeer vernoemen en ook het vertrouwen dat men van meet af aan stelt in jonge artsen.”

 

Contact:
GHdC
Algemeen nummer voor de sites Notre Dame, Saint-Joseph, IMTR, Sainte-Thérèse et Reine Fabiola : +32 (0)71 10 21 11
www.ghdc.be

©Foto’s/Olivier Bourgi