Oude steengroeven – nieuwe natuurplekken
In Charleroi Métropole werden jarenlang steengroeven uitgebaat. Beetje bij beetje heeft de natuur die industriële sites weer ingepalmd en omgevormd tot kleine stukjes paradijs. Ga op avontuur, ontdek een van deze plekjes en beleef een uniek moment.
Wandelen door een oude kalksteengroeve
De productie van kalk begon in Bouffioulx al in 1855. De industriële steengroeve van meer dan 45 hectare werd Sebastopol genoemd omdat de vijf kalkovens doen denken aan de vestingwerken op de Krim. Die ovens staan er nog altijd en zijn goed bewaard gebleven. Het zijn zeldzame stukken die uniek zijn in Europa.
In 1957 werd de activiteit stopgezet en de site verlaten. Ze kreeg in 1990 de status van natuurreservaat, onder beheer van Natagora. Het reservaat, dat toegankelijk is voor het publiek, herbergt een uitzonderlijke flora en fauna. De oehoe komt hier elk jaar opnieuw nestelen. Padden, salamanders en watersalamanders doen het goed in de poelen die zich in de uitgravingen hebben gevormd.
In de kalkhoudende grond gedijen orchideeën, slangenkruid en nieskruid uitstekend. Daarnaast is een deel van het terrein nu bestemd voor landbouw en een hoogstamboomgaard.
Inheemse schapen zorgen voor begrazing.
Herbron in een groene omgeving vlak bij de stad
De voormalige steengroeve van ‘Brun Chêne’ in Mont-sur-Marchienne is sinds 2014 een natuurreservaat. Dat strekt zich uit over meer dan 16 hectare en omvat poelen, vijvers waar de vroegere bezinkingsbekkens stonden, grasvelden en droge grindgroeven.
Op deze uitzonderlijke plek vind je een enorme diversiteit aan plantensoorten en bloemen. Een rietveld huisvest al meerdere jaren zeldzame vogelsoorten, zoals de kleine karekiet en de rietgors. Ook libellen, vlinders en krekels zijn talrijk aanwezig in het reservaat.
In de oude kalkovens en industriële ovens worden ook oehoes, torenvalken en kauwen waargenomen.
De site is toegankelijk via het pad onder het viaduct van de R3, aan de voet van de Rue du Pont-à-Nôle in Mont-sur-Marchienne.
Hernieuwbare energie
De voormalige staalfabriek Allard in Marchienne werd onlangs omgebouwd tot een zonnecentrale. SPAQUE, een Waals bedrijf gespecialiseerd in bodemsanering, heeft de bodem er van 2010 tot 2017 gesaneerd.
De gesaneerde steengroeve zal plaats bieden aan niet minder dan 7.500 zonnepanelen en een transformator. Het terrein van 24 hectare zal energie kunnen leveren aan meer dan 600 gezinnen.
Uitzonderlijke fauna en flora
In Couillet werd de winning van kalksteen uit de steengroeve van Solvay, ook bekend als de Fiestaux-groeve, in 1980 stopgezet. De site produceerde eerst kalk en vervolgens blokken kalksteen waarmee de bezinkbekkens van de Solvay-fabriek werden gebouwd.
Deze plaats is nu van groot belang voor het milieu, in het bijzonder door de soorten wintergroen (een kruidachtige plant uit de heidefamilie) en de orchideeën. Daarnaast zijn de rotsen en kliffen rond de put zijn de geliefkoosde plek van tal van rotsvogels.
Deze site is niet toegankelijk voor het publiek.
Steen en Vuur
In de steengroeven van Labuissière werd vroeger marmer gewonnen. Deze internationaal vermaarde marmergroeven zijn de oudste van Europa. De eerste dateren van 1779.
In die tijd werd hier zelfs een feodaal kasteel gebouwd.
De site is nu omgedoopt tot les carrières de l’imaginaire (groeves van de verbeelding) en is een paradijs geworden voor natuurliefhebbers. De site omvat verschillende wandeltracés langs oude uitgravingen, door de bossen en door de velden, met mooie vergezichten op de vallei van de Samber.
Er worden ook evenementen georganiseerd. Mis zeker le Grand Feu (het Grote Vuur) in juni niet. Ook het Halloweenfeest in oktober is een aanrader.
Wijn uit een steengroeve proeven
De steengroeve van Landelies, die dateert van 1821, produceert kalksteen. Op een deel ervan waar geen steen meer ontgonnen wordt, werd een wijngaard aangeplant, de ‘vignoble du blanc caillou‘.
De omwonenden zorgen samen met de boeren en de plaatselijke autoriteiten voor het planten, snoeien en oogsten. Een 35 meter lange tunnel in de steengroeve dient voor de opslag van wijnvaten van het Domaine du Blanc Caillou. De temperatuur van 13 tot 14 graden is er optimaal voor de bewaring.
Een andere helling van de groeve verwelkomt doorgewinterde klimmers.
Voor grote en kleine speleologen
De voormalige rodemarmergroeve van Beauchâteau, in Senzeilles, is nu een adembenemende site. Het rode marmer werd hier in de 18e eeuw gewonnen met een bijzondere zaagmethode waarvoor schroefvormig omwonden draden werden gebruikt. De activiteiten werden in 1950 stopgezet.
Het 1,84 hectare grote terrein is nu vrij toegankelijk. Sinds 1992 is het geklasseerd als een site van ‘groot biologisch belang’.
De site is niet alleen voor wandelaars interessant, maar dankzij de geologische en biologische rijkdom ook voor duikers, klimmers enz. Na de doorsteek door het bos doemt een indrukwekkende muur voor je op.
Wandeling in een biotoop
De site van Les Vaux, op enkele kilometers van de Meren van de Eau d’Heure, leverde diverse bouwmaterialen aan de omliggende streek, met name voor sommige van de huizen in Cerfontaine. Ook de bodemrijkdommen hebben hun steentje bijgedragen aan de bouw van enkele dammen door de basisgrondstoffen te leveren voor het beton.
Vandaag is het 16 hectare grote gebied een verrassend charmante verzameling van water, weiden, bomen en begroeide puinlagen. Het is geklasseerd als natuurreservaat en heeft een uitzonderlijke soortenrijkdom. Getuige daarvan de uitgesproken biodiversiteit.
De steengroeve is te voet bereikbaar via de Rue de Senzeilles en de Rue des Vaux.
Neem een duik in een oude rodemarmergroeve
In Vodelée, in de gemeente Philippeville, stond de steengroeve van Rochefontaine ooit volledig in het teken van de marmerproductie. Een deel van het terrein wordt daar nu nog steeds voor gebruikt, terwijl het andere, beboste en rotsachtige deel, perfect geschikt is voor diverse activiteiten, waaronder duiken.
In deze omgeving, die het hele jaar door toegankelijk is, kunnen ervaren en beginnende duikers het aquatisch milieu ontdekken. Tijdens een duik ontdek je niet alleen de plaatselijke fauna en flora, maar vind je ook sporen van de oude industriële activiteit.