DreamWall en KeyWall, twee internationaal succesvolle studio’s
DreamWall en KeyWall, Charleroi
We vroegen Thibault Baras en Jean-Michel Ballaux, twee emblematische figuren van de DreamWall en KeyWall, studio’s in Marcinelle naast Dupuis, om hun succesverhaal in detail te beschrijven: van de eerste animatiebeelden tot de speelfilm voor DreamWall, en van de creatie van virtuele decors tot de integratie van virtuele beelden tijdens het WK voetbal voor KeyWall.
DreamWall is een van de eerste Belgische animatiestudio’s die genomineerd werd voor een Oscar en KeyWall is de eerste hoogtechnologische virtuele filmstudio in België. Deze twee studio’s, gelegen in het hart van de metropool, zijn dus wereldberoemd. Hoog tijd om hun geheimen te ontdekken!
Een moeilijk begin
De DreamWall animatiestudio werd opgericht in 2004. “Aan het einde van de jaren tachtig gingen alle tekenfilmproducties naar Azië omwille van het kostenplaatje. Het idee van DreamWall was dan ook om de productiemachine, na 25 jaar afwezigheid op de Belgische markt, zonder competentie of ervaring opnieuw te lanceren,” zegt Thibault Baras, Managing Director van DreamWall en KeyWall. “We hebben geprofiteerd van de invoering van Tax Shelters en een herstructurering bij de RTBF om de activiteit in Charleroi nieuw leven in te blazen,” voegt hij eraan toe.
In 2005 werden de eerste animatietests uitgevoerd. Voor deze oprichter waren ze min of meer overtuigend.
Van het een kwam het ander, en het 36-koppige team van DreamWall verdrievoudigde in tien jaar tijd. De projecten worden steeds complexer en technisch interessanter.
Het groeiend succes van de animatiestudio
Voor Thibault Baras was het gebrek aan vaardigheden (qua animatie, illustratie, decor of lay-out) de eerste en grootste moeilijkheid bij de lancering van DreamWall. Bovendien zorgde dit gebrek aan ervaring ervoor dat ze de technische aspecten van animatie niet zo snel onder de knie kregen.
Het DreamWall team leerde zichzelf aan hoe het decors kon maken, vormgeven en animaties bedenken terwijl het aan diverse projecten werkte. “Dit voortdurende leerproces duurde ongeveer vijf jaar en leidde tot een bijzonder resultaat. De erkenning van de echte specifieke vaardigheden is te danken aan het succes van Asterix,” zegt hij.
In 2012 werd de film “Asterix en de Romeinse Lusthof” uitgebracht. De film werd meer dan een miljoen keer bekeken in Frankrijk, waardoor de bekendheid van DreamWall aanzienlijk steeg.
Ook het succes van andere projecten zorgde ervoor dat de filmstudio een gevestigde waarde werd. In 2014 won de animatiefilm “Wolfje, het ongelofelijke geheim” de César voor Beste Animatiefilm. In 2018 werd de film “Zombillenium” genomineerd voor een César.
“Wolfje, het ongelofelijke geheim” die de César voor Beste Animatiefilm won, bezorgde DreamWall wereldwijde naamsbekendheid.
Naast films en animatieseries produceert DreamWall ook televisiegenerieken, met name voor verschillende Franse zenders. DreamWall produceert ook de generiek van het weerbericht op de RTBF.
Een volle agenda voor de komende twee jaar
Op dit moment liggen er verschillende projecten op tafel. “Wickyde Viking”, “Bollie en Billy”, “Abraca” en “Gaston” (voor een pretpark) worden momenteel gemaakt. En ook de productie van “Yakari” in 3D is gestart. Dit houdt ongeveer twintig mensen gedurende 7 – 8 maanden aan de slag.
DreamWall is voortdurend op zoek naar bepaalde profielen, specifiek voor de animatiesector, met precieze vaardigheden. “Het grote aantal creatieve projecten maakt het mogelijk om veel mensen aan te werven,” legt Jean-Michel Ballaux, directeur van DreamWall studio, uit. “Ik wil vooral het belang van een studio als de onze benadrukken. Dankzij de beperkte omvang werken alle nieuwe medewerkers gegarandeerd snel mee aan interessante en internationale projecten.”
Binnenkort zullen we de nieuwste creaties op onze schermen kunnen ontdekken.
KeyWall decors op tv’s over de hele wereld
In dezelfde gebouwen vind je nog een studio die nauw verbonden is met DreamWall: KeyWall, gespecialiseerd in virtuele decors en effecten.
De filmstudio is uitgerust met een groene achtergrond, een zogenaamde ‘green key’, om al dan niet live op televisie virtuele decors in de uitzending te integreren. “KeyWall heeft een innovatieve technologie ontwikkeld om in real time speciale effecten te creëren. Om dit te bereiken, gebruikten wedezelfde technieken als bij videogames om de televisie een meeslepend aspect te geven,” legt Thibault Baras uit. Deze techniek maakt gebruik van een ‘Unreal’ video game engine, waarmee populaire videogames worden gemaakt. Dankzij deze techniek kan men augmented reality maken, wat betekent dat er aan een echt decor virtuele elementen toegevoegd worden.
Een referentie voor de televisie van de toekomst
De virtuele filmstudio werd in 2018 tijdens het wereldkampioenschap voetbal opgemerkt. Het meest bekeken kanaal in Europa, TF1, huurde de diensten van KeyWall in voor zijn programma over het WK voetbal. KeyWall voegde een virtueel stadion als virtuele extensie toe aan het echte decor van de set. Er zijn ook volledig virtuele immersieve sequenties gecreëerd om de samenstellingen van het Franse team te presenteren en het universum waarin de spelers zijn geëvolueerd.
De studio creëerde ook een immersieve ervaring voor de presentator. Met dit effect hebben de kijkers de indruk dat de presentator zich in de kleedkamers van de spelers of op het veld bevindt, terwijl hij eigenlijk gewoon op de set in Parijs staat.
KeyWall ging ook over de tong dankzij de teleportatie van de Rode Duivels naar de RTBF studio. Eden Hazard, Axel Witsel enThibault Courtois waren bij de RTBF voor een live interview terwijl ze in Moskou waren. KeyWall slaagde erin om het beeld van een speler in 2D op de set te projecteren, vlak naast de journalisten. Dit virtuele effect gaf de kijkers de indruk dat de speler, die zich toen in Rusland bevond, aanwezig was in de tv-studio.
KeyWall is erin geslaagd om live op televisie speciale effecten te produceren, iets wat nog nooit eerder was gedaan
Dankzij deze verwezenlijking is KeyWall een belangrijke referentie geworden in de televisiewereld. Momenteel lopen er veel projecten.
Contact :
DreamWall et KeyWall
Rue Destrée 52 6001 Marcinelle
+32 (0)71 60 01 60
www.dreamwall.be , www.keywall.be
©Video/Reed & Alex Dossogne