Deze ‘Métropolitains’ slaan de handen in elkaar tegen COVID-19

Deze ‘Métropolitains’ slaan de handen in elkaar tegen COVID-19
Home » Deze ‘Métropolitains’ slaan de handen in elkaar tegen COVID-19

Geconfronteerd met de coronaviruscrisis zijn talloze bewoners van Charleroi Métropole tot de actie overgegaan, elk op hun eigen niveau. We sommen hier enkele van de solidariteitsacties op.

Deze lijst is uiteraard verre van volledig. Laat het ons gerust weten als ook u de handen uit de mouwen steekt in deze turbulente tijden en stuur een mailtje naar info@charleroimetropole.be.

Maaltijden voor ziekenhuizen

Zes ondernemingen waaronder Ono Studio in Pont-à-Celles en Les Tartes de Françoise in Seneffe hebben de handen in elkaar geslagen om lunchboxen te bereiden voor het zorgpersoneel. Het bedrijf Copains.Group dat gebruikelijk levert aan rustoorden en regionale ziekenhuizen, lanceerde het initiatief. Wat begon met croissants groeide inmiddels uit tot een echte samenwerking tussen bedrijven en een volwaardige maaltijdbezorgingsoperatie.

In totaal maakten de vrijwilligers al meer dan 800 lunchpakketten met broodjes, muffins, biologische drankjes enz. om ze vervolgens te bedelen onder het zorgpersoneel van het universitair ziekenhuis CHU Charleroi en het Grand Hôpital de Charleroi.

Les Tartes de Françoise leverde muffins voor de lunchboxen.

Brouwerij fabriceert ontsmettende handgel

De brouwerij van Chimay produceerde meer dan 100 liter desinfecterende gel. Ze kocht zelf de basisingrediënten en stelde het product samen volgens de richtlijnen van de WHO, onder het toeziend oog van een farmaceut.

Het is bovendien een fraaie samenwerking tussen verschillende lokale verenigingen en bedrijven. De brouwerij maakte de gel, maar het initiatief ervoor werd genomen door de Fondation Chimay-Wartoise. De glasblazerij van Momignies (Gerresheimer – zie onze vorige reportage) zorgde voor de glazen flacons, terwijl drukkerij Deshorme zich om de etiketten bekommerde.

3D-gelaatsschermen en -materiaal voor het zorgpersoneel

Inwoner Jacques Saintenoy van Sivry-Rance print met twee 3D-printers beschermende gelaatsschermen. Als industrieel tekenaar besloot hij op aanraden van een arts iets te ondernemen. Om de strenge veiligheidsvoorschriften na te leven, werkt hij met een biologisch afbreekbaar polymeer dat gewassen en hergebruikt kan worden. Inmiddels heeft hij al meer dan 70 schermen geproduceerd.

In Charleroi hebben Martin, Alexis en Clément een platform gelanceerd om medische 3D-voorwerpen te creëren. PCOM3D brengt medische instellingen en ontwerpers van 3D-objecten (tekenaars, ingenieurs, wetenschappers, studenten enz.) samen om aan de vraag te beantwoorden. De website stelt ook alle productiebestanden ter beschikking.

Ook de bedrijven Delplex, Deltenre&co en DHK uit Fleurus ontwikkelden gelaatsbescherming voor het zorgpersoneel. Ze schonken al 1.000 maskers aan de ziekenhuizen van Charleroi.

Een soortgelijk verhaal bij FabLab Charleroi Métropole dat zijn uitrusting en knowhow ter beschikking stelt om ziekenhuizen in de regio van beschermende gelaatsmaskers te voorzien.

3D-designers ontwerpen gelaatsschermen en vervaardigen ze direct op locatie met een 3D-printer.

De gemeenten ondersteunen de zelfstandigen en kleine handelszaken

Talloze gemeenten van Charleroi Métropole hebben beslist hun horecazaken, winkeliers enz. op verschillende manieren bij te staan.

In Courcelles, Montigny-le-Tilleul en Charleroi hebben de gemeentebesturen bv. de belastingen voor bepaalde kmo’s en zelfstandigen bevroren. Ook Erquelinnes, Anderlues, Beaumont en Pont-à-Celles overwegen eenzelfde maatregel.

Fijnproeversmenu voor het zorgpersoneel

Vincent Gardinal, chef van Prieuré Saint-Géry, kookt voor de artsen, verplegers en andere zorgkundigen van het gezondheidscentrum Centre de santé des Fagnes. Hij bereidt elke dag zo’n twintig maaltijden voor hen.

Na te zijn gecontacteerd door de ‘Princes de Chimay’ (Heren van Chimay) die zelf de grondstoffen afkomstig uit lokale ambachtelijke handel en van lokale producenten financieren en bovendien het vervoer naar de ziekenhuizen voor hun rekening nemen, besloot Vincent Gardinal dat geheel vrijwillig te doen.

Hulpgroepen

Hélène Lepère, gemeenteraadslid in Cerfontaine, richtte een Facebookgroep op om alleenstaande en geïsoleerde mensen te helpen. Deze groep brengt bewoners samen die hulp kunnen bieden bij het boodschappen doen, bij het ophalen van medicijnen, bij het maken van mondmaskers enz. Voor wie geen internetverbinding heeft, is er ook een telefoonnummer.

Er duiken nog andere gelijkaardige initiatieven op, bv. in Erquelinnes om ouders en hun kinderen te ondersteunen, in Walcourt om kwetsbare mensen te helpen enz.

Sommige gemeenten zoals Charleroi, Couvin, Anderlues of Fleurus, hebben hun eigen platform gemaakt op Impactdays met als doel mensen die om hulp vragen in contact te brengen met mensen die hulp aanbieden.

Vrijwilligers en donaties om mondmaskers te leveren

Het bedrijf Textilia uit Farciennes, gespecialiseerd in garen en band, moedigt particulieren aan zelf mondmaskers te maken. Ze leveren de kits en basisgoederen waarmee talloze vrijwilligers dan aan de slag kunnen.

In Erquelinnes kocht de Lions Club Haute Sambre meer dan 500 gelaatsbeschermingsmaskers voor het ziekenhuis- en ander zorgpersoneel. De serviceclub startte een nationale actie op, waarbij meer dan 150.000 euro ingezameld werd om het hoofd te bieden aan de specifieke behoeften als gevolg van de crisis.

Het bedrijf Textilia bezorgt vrijwilligers kits om mondmaskers te maken.

Virtuele contacten voor onze ouderen

Na het bezoekverbod voor de rustoorden zijn er verschillende initiatieven opgestart om ervoor te zorgen dat onze ouderen toch contact kunnen houden met hun dierbaren.

In Le Gai Séjour in Thuin werd bv. iemand belast met het organiseren van heuse videoconferenties tussen de bewoners en hun familie, met de tablets die hun ter beschikking worden gesteld.

De bedrijven draaien op volle toeren om aan de vraag te voldoen

Creaplex, een bedrijf gevestigd in Fleurus, werkt onafgebroken aan het ontwerpen van plexiglasplaten. Het levert die over heel België aan ziekenhuizen, boekhandels en zelfs transportbedrijven. Het past het de kunststoffen artikelen aan die eigenlijk bedoeld waren voor evenementen en beurzen, en levert ze nu om werknemers te beschermen tegen het coronavirus.

Uniwan, een IT-bedrijf gevestigd in Pont-à-Celles, installeert dan weer volop wifiverbindingen. Heel wat ondernemingen hebben zich moeten aanpassen om werknemers in staat te stellen thuis te werken. Uniwan maakt het voor hen mogelijk in alle veiligheid op afstand de zaken draaiende te houden.

Medisch onderzoek

Diverse biotechbedrijven storten zich ook mee in de strijd tegen het coronavirus. De onderneming Delphi Genetics uit Gosselies heeft zich vrijwillig aangemeld voor de ontwikkeling van een antiviraal geneesmiddel en zou zo deel kunnen uitmaken van het internationale consortium dat daartoe werd opgericht.

Univercells, eveneens gevestigd in het Biopark Charleroi Brussels South, voert zijn onderzoeken naar vaccins, met name tegen het coronavirus, uit op een nieuwe site in Jumet.

Essai dans un laboratoire
Univercells doet onderzoek naar vaccins, waaronder dat tegen COVID-19.

Burgers ondersteunen de winkels en horecazaken

Drie jonge Carolos, Alessandro Pongoli, Aloïs Souris en Loïc Gallot, schreven een wedstrijd uit om 3 winkeliers uit de metropool een e-commercewebsite aan te bieden. Met hun bedrijfje Ikody ontwikkelden ze speciaal voor hen een volledig uitgebouwde onlineverkooptool.

Verschillende ontwikkelaars creëerden samen ook Carolo Resto, een app waarmee u maaltijden kunt bestellen bij restauranthouders uit Charleroi. Diverse etablissementen waaronder Manufacture Urbaine, Munchy’s Bar, Osteria Romana en Shape’n’go schreven zich al in. Het nochtans goed uitgedachte initiatief bleef echter zonder resultaat.

Een hulplijn voor ondernemers

Charleroi Entreprendre stelt alle ondernemers uit de Métropole een hulplijn ter beschikking (1890 of 0493 51 16 47). Deze partner ondersteunt hen bij de administratieve of financiële stappen die ze moeten ondernemen en begeleidt hen bij tal van andere vragen die ze mogelijk hebben.

Andere buurtinitiatieven om te ontdekken

De lockdown hoeft niemand ervan te weerhouden, elk op zijn of haar eigen manier, de strijd aan te gaan met het coronavirus en te helpen waar dat kan en nodig is. Aarzel niet contact op te nemen met uw gemeente of u met name op sociale netwerken te informeren over de talrijke projecten die het daglicht zien.