Agricœur, uw ‘alternatief’ voor gezonde voeding

Agricœur, uw ‘alternatief’ voor gezonde voeding
Home » Agricœur, uw ‘alternatief’ voor gezonde voeding

De coöperatie Agricœur wil lokale en duurzame voeding promoten, landbouwers de middelen geven om die voeding te produceren, ervoor zorgen dat die voeding voor iedereen toegankelijk is en de banden tussen voedingsproducenten en burgers binnen het grondgebied van Charleroi Métropole versterken. Maak kennis met dit lokale en gezellige ‘alternatief’ voor lekker eten.

De oprichters van Agricœur geven een mooie invulling aan de term ‘tiers-lieu nourricier’, wat zoveel betekent als een ‘third place voor voeding’. Ze bedachten de term bij de oprichting van de coöperatie in 2022. Voor hen gaat het erom enerzijds een alternatieve plek aan te bieden, een ‘third place’ tussen thuis en werk, en anderzijds activiteiten te organiseren omtrent alles wat met voeding te maken heeft, van productie tot verbruik en van bewustmaking tot leren. Die laatste eigenschap vormt meteen ook de originele insteek en de kracht van het project, want ze behelst de hele keten – van boer tot bord.

Opleiding en test op ware grootte

Het avontuur begint trouwens al vóór de productie van gezonde en lokale voeding. Wie een economische activiteit in die sector willen uitbouwen, kan opleidingen en workshops volgen die te maken hebben met landbouw, ondernemerschap en voeding: bv. het beheer van de FAVV-normen, voedingsverwerkings- en moestuintechnieken, analyse van de financiële haalbaarheid van het project, verkenning van communicatiemiddelen enz.

Werkzoekenden en/of startende zelfstandigen krijgen ook kostbaar advies en kunnen beschikken over een proeftuin waar ze, met persoonlijke begeleiding, hun (toekomstige) landbouw- of moestuinactiviteit gedurende een tot drie seizoenen kunnen uitproberen. Ideaal om – letterlijk en figuurlijk – te proeven of het iets voor hen is!

Verbinding creëren

Als de producenten hun opleiding achter de rug hebben en hun activiteit hebben opgestart, worden ze niet aan hun lot overgelaten. Als ze dat willen, kunnen ze bij Agricœur terecht voor tools tegen een heel voordelige prijs. Denk bv. aan landbouwgrond, verwerkings-, opslag- en verkoopruimten, en ook aan ontmoetingsplekken en netwerkactiviteiten.

Want laten we de centrale waarden van Agricœur niet vergeten, namelijk mens, samenwerking en gezelligheid. De coöperatie geeft hen in dat kader ook de kans deel te nemen aan de evenementen die ze organiseert en zo ondernemers uit hun eigen sector of uit aanvullende sectoren te ontmoeten. Het idee? Banden smeden en versterken die hen in staat stellen samen te werken en samen hun respectieve activiteit uit te bouwen.

De plekken veroveren

Het team van Agricœur zit duidelijk op het goede spoor en biedt talloze initiatieven en diensten aan. Zo kunnen de ondernemers een van de binnen- en/of buitenruimten van de coöperatie huren om er hun eigen evenement, feest, vergadering, opleiding of workshop te organiseren. En het mag groot zijn: deze uitzonderlijke plek omvat maar liefst 1 100 m² binnenruimten en 1,5 hectare buitenruimten!

Gezonde en lokale producten kopen

En wat als je gewoon gezond wilt eten en op zoek bent naar producten uit lokale en ecologische landbouw? Ook daar heeft Agricœur aan gedacht. In de hoevewinkel kunnen de inwoners van de gemeente Bons Villers, in het noorden van Charleroi Métropole, kwaliteitsproducten kopen die met passie en met respect voor alle levende wezens zijn geproduceerd. De producten zijn ook te koop in de buurtwinkel Back to Vrac, online op epicoeur.be – een coöperatie voor de korte keten – of rechtstreeks bij de producenten.

Schatten om te ontdekken

We kunnen niet anders dan dit artikel af te sluiten met een paar voorbeelden van wat Agricœur u te bieden heeft om een lekkere maaltijd te bereiden, uw huis op te fleuren of zelf aan de slag te gaan. Er is voor elk wat wils. Probeer bijvoorbeeld de wijnen van bloemen en vruchten, de eetbare bloemen, de specerijen en de bijenproducten van La Petite Cueilleuse. Bij Sacrées Végétales vindt u kruidenthee, gearomatiseerd zout, jonge plantjes om uit te planten en artisanale producten zoals geurstokjes. Dorst? Maak kennis met de bieren – Belgisch en artisanaal, uiteraard… – van brasserie Les Beaux Jours. Bij La Cueillette Buissonnière worden meer dan 100 bloemensoorten geteeld om boeketten en versiering voor evenementen samen te stellen. Ze bieden ook workshops bloemschikken met verse of gedroogde bloemen aan.

Redenen te over dus om snel al die schatten te gaan ontdekken in deze ‘third place’ voor lekkere voeding!

Meer informatie op www.agricoeur.be

Rue de Sart-Dames-Avelines, 8a,
6210 Les Bons Villers

Contact

Verhuur: location@agricoeur.be

Vrijwilliger: bénévoles@epicoeur.be

Vragen: info@agricoeur.be

Tel.: 0471 91 59 94