Hoe AGC van glas een technologisch pareltje maakt
AGC, Charleroi, Fleurus, Lodelinsart, Seneffe
Lichtgeleidend, verwarmend of kogelvrij glas maken is maar een van de vele uitdagingen die het Technovation Center d’AGC Glass Europe, in Biopark Gosselies heel graag wil aangaan. 270 onderzoekers werken er aan het hoogtechnologische glas van morgen.
“Ik werk aan de microdeeltjes die op het glas worden aangebracht. Je ziet ze niet met het blote oog, maar ze geven het materiaal buitengewone eigenschappen,” legt Nicolas Rivolta uit, ingenieur-onderzoeker voor AGC gespecialiseerd in de productie van plat glas.
“Op die manier bereiken we een betere warmte- en koude-isolatie en een betere visibiliteit. Ik denk daarbij aan winkeletalages. Dankzij deze deeltjes kun je door het raam kijken zonder dat je je eigen weerspiegeling ziet,” voegt hij eraan toe.
Een van de laatste technologieën die AGC op de markt bracht, is glas dat op aanvraag donkerder wordt
Technologische ramen voor extra comfort
Naar plat glas is er veel vraag in de architectuur van vandaag. Het komt er dus op aan om het te vervaardigen conform de ecologische en contextuele vereisten. Glas heeft veel succes omdat het dienst kan doen als doorzichtige wand. Er wordt dan ook zoveel mogelijk geprobeerd om de eigenschappen ervan te verbeteren. Daarom brengt AGC er verschillende lagen metaaloxiden op aan.
“Onlangs brachten we glas met variabele lichttransmissie op de markt. Dit schakelt handmatig of automatisch van licht naar donker. Een innovatie die te zien is in het Gare Maritime van Tour & Taxis”, vertelt Benoît Ligot, Corporate Communication Manager.
Glas wordt hoogtechnologisch dankzij de nieuwe eigenschappen
Deze lagen worden ook aangebracht in de ramen van auto’s en verschillende gebouwen. “Dit duurzame glas beschermt tegen de zon en wordt geapprecieerd omwille van zijn esthetiek,” vervolgt hij.
Door dit glas te bewerken, nemen het comfort en welzijn van de gebruikers toe.
Licht- en warmtegeleidend glas
“Ook op andere vlakken zorgen we voor innovatie. Door er zonnecellen in te verwerken, bouwden we lichtgeleidend of warmteproducerend glas,” gaat Nicolas Rivolta verder. Hij verduidelijkt: “Het glas dient dus niet enkel als wand maar produceert ook energie, warmte en elektriciteit.”
Het glas dat we perfectioneren, produceert voortaan ook energie
Dankzij nanotechnologie geeft het glas licht via leds. “Dit glaspaneel is erg in trek in de communicatiesector,” zegt hij terwijl hij naar een showroompaneel wijst. De metaaloxidelaag dient als geleider doorheen de wand en staat in verbinding met een elektrische bron.
Du verre plat réfléchissant
“Momenteel werk ik aan ondoorschijnend glas bestemd voor de grootste telescoop ter wereld, in Chili. AGC wil een machine vervaardigen die reflecterend glas (spiegels als het ware) maakt dat bestand is tegen de kracht van licht en het woestijnklimaat,” verklaart Nicolas Rivolta.
Ik ontwikkel specifieke spiegels voor de grootste telescoop ter wereld
Dit project gebeurt in opdracht van het Observatoire Européen Austral. De telescoop wordt op 3.000 meter hoogte geïnstalleerd. Hij omvat een spiegel met een diameter van 19 meter die AGC eveneens zal produceren. De telescoop moet het daglicht zien in 2024 en zal krachtiger zijn dan alle telescopen op aarde samen.
Een grote speler in de metropool
AGC is goed vertegenwoordigd in de metropool. Het bedrijf telt meerdere fabrieken in Fleurus, Seneffe en Lodelinsart. Het was voor AGC Glass Europe in het Biopark van Gosselies dan ook een strategische keuze om te investeren in een onderzoeks- en innovatiecentrum. Op die manier kunnen we in de nabij gelegen fabrieken nieuwe eigenschappen voor het glas ontwikkelen.
270 personen van verschillende nationaliteiten werken ter plaatse. Je vindt er onderzoekers, ingenieurs, doctoraatsstudenten fysica of chemie, maar ook technici om de verschillende proeven ten uitvoer te brengen.
Glas is dus nog steeds een sector met toekomst. Het is hoogtechnologisch en evolueert voortdurend. We kennen nog niet alle mogelijkheden ervan, maar ze zijn talrijk.
Contact :
AGC Technovation Centre
Rue Louis Blériot 12
6041 Charleroi
+32 (0)2 409 12 73
www.AGC-glass.eu
©Vidéo/Reed & Antoine Gualandi
****
Sweet Corner, de zoete verleiding van Nicolas
Nicolas Rivolta is afkomstig uit de metropool en trekt er voor of na het werk graag opuit in de stad. Een van zijn favoriete plekjes is Sweet Corner, een theesalon dat ook zoete en hartige taarten serveert. Het opende 1 jaar geleden zijn deuren in de rue Dampremy in Charleroi. Vooral de pindataart vindt hij lekker.
Sweet Corner biedt 12 zoete en 9 hartige taarten die je ter plaatse kunt verorberen of meenemen, in porties of in één stuk. Maar je vindt er ook cupcakes, macarons, eclairs enz. ”Sinds kort kun je bij ons ook ontbijten en dineren,” vertelt de zaakvoerder. Steeds meer inwoners zijn voor de formule te vinden.