Een baksteen in de maag? Hout is de toekomst!

Een baksteen in de maag? Hout is de toekomst!
Home » Een baksteen in de maag? Hout is de toekomst!

Stabilame, Couvin

Veel inwoners van Charleroi dromen ervan een eigen huis te (laten) bouwen. Hout is hiervoor een materiaal met een grote meerwaarde geworden. En het lost ook nog eens talloze moderne problemen op, en dan vooral wat ecologie betreft.

‘Les Forsythias’ in Couvin werden volledig opgetrokken in hout, en wel door de firma Stabilame, uit Mariembourg. De twee servicegebouwen werden optimaal gebouwd in hout. Houtengineering biedt dan ook niet voor niets de oplossingen van de toekomst.

bois-atelier-chantier
Alle houten onderdelen worden in het atelier gemaakt en vertrekken dan pas naar de bouwwerf

Hout uit de streek, hoogtechnologische engineering

Voor familiebedrijf Stabilame zijn houten gebouwen de toekomst. Dat niet alleen dit bedrijf die mening is toegedaan, bewijst zijn groeiend succes. Vandaag werken er 75 personen voor Stabilame, met een omzet van 11 miljoen euro. Opgelet wel: we hebben het hier niet zomaar over hout als eenvoudig materiaal, maar wel over een hele houtfilosofie.

Om te beginnen komt het hout uit de streek. Het komt voor 60% uit België, uit de provincies Luxemburg, Namen en Luik. “Dat was 10 jaar geleden nog ondenkbaar. Toen kwam alle hout uit Scandinavië,” legt Nathalie Lebrun, hoofd communicatie bij Stabilame, uit. Het hout is van goede kwaliteit (naaldbomen, lorken, eiken enz.) en komt uit biologisch beheerde bossen. “De hergroeicylus is 20-30 jaar voor naaldbomen.” Het is vooral energiezuinig in productie, want het hout wordt in het bos verzaagd, gaat direct naar de zagerij voor productie en vervolgens naar de bouwwerf.

Stabilame laat ons nadenken over bouwen met hout

In de tweede plaats is houtarchitectuur gekoppeld aan hoogtechnologische engineering. Het gebouw wordt vanaf het begin ontworpen op basis van de soepelheid en stevigheid van het materiaal. “Over de hele structuur wordt vooraf grondig nagedacht. De verschillende houttechnieken worden gecombineerd naargelang de bijzonderheden van het terrein.” Er zijn balken en pilaren, binten, skeletten in gelijmd gelamelleerd hout, constructies en kruislaaghout (CLT, Cross Laminated Timber) enz. De combinatie van verschillende technieken verstevigt het gebouw en drukt de kosten. “Een flatgebouw van 10 verdiepingen kan worden gebouwd in CLT of in een combinatie van verschillende systemen voor houtconstructie.”

Bovendien laat Stabilame vanaf dag één niets aan het toeval over. Over het kleinste detail wordt vooraf grondig nagedacht! “Als er in een wand moet worden geboord om er een stopcontact in te kunnen plaatsen, wordt de plaats daarvan getekend op de plannen en wordt de opening al in het atelier gemaakt, nog vóór de wand naar de werf vertrekt.” De onderneming maakt alle materialen in haar werkplaats. Hoe de constructie wordt gebouwd, bepaalt hoe de vrachtwagen wordt geladen: de stukken die het laatst worden geplaatst, worden het eerst ingeladen. Ter plaatse worden eigenlijk enkel de structuren in elkaar gezet. “Op 10 dagen tijd is de houten constructie winddicht.”

stabilame-bois-ingenierie
Stabilame, uniek in de regio, is gespecialiseerd in houtengineering

Een houten huis dat niet bang is voor de tand des tijds of voor vuur

Hoewel houten huizen al eeuwen worden gebouwd, bestaan er hardnekkige clichés over.

“Als je bedenkt dat de eerste mensen die een huis in hout bestellen brandweerlieden zijn, dan zet dat toch aan het denken …” Want in tegenstelling tot beton of metaal behoudt hout zijn dragende eigenschappen bij grote hitte. Bij een brand kan de brandweer de evacuatietijd inschatten. Dat is niet het geval met stalen of betonnen constructies, die elk moment kunnen instorten omdat ze bezwijken onder de hitte.

Er wordt trouwens ook gezegd dat hout slecht veroudert. “Inderdaad, weer zo’n cliché! Als je kijkt naar gebouwen in Noord-Europa of Duitsland zie je dat kwaliteitshout eeuwen meegaat. Als de structuur en opbouw goed zijn, is hout voor het leven.”

Over ieder detail van de constructie wordt goed nagedacht, al wanneer de houten onderdelen in de werkplaats worden gemaakt.

Een keuze voor de toekomst. Maar dat is niet alles …

Terwijl hout met een grote meerwaarde steeds meer mensen verleidt, kloppen mensen ook bij Stabilame aan voor een oplossing voor architecturale problemen. De onderneming belooft een constructie op maat. “Een jong koppel bestelde bij ons enkel de structuur. Ze legden daar nog geen 100.000 euro voor neer. Dat budget behelst hoofdzakelijk de structuur van de woning. De jongeren staken zelf de handen uit de mouwen om de basis en het interieur af te werken. We krijgen ook veel mensen over de vloer met renovatie- of uitbreidingsplannen die iets complexer zijn dan die van een klassieke woning.”

Ook de aanpassing aan de levensstijlen is een uitdaging. De evolutie van gezinnen gedurende de hele levensduur van het huis vraagt om heel wat flexibiliteit. Vooral het systeem van balken en pilaren maakt dat het huis meegroeit. De binnenmuren kunnen immers gemakkelijk worden aangepast, en dat zowel wat de binneninrichting (de verruiming of verkleining van de volumes) als de uitbreiding van het huis betreft.

Houten huizen zijn een mooie optie voor stedelingen met een ‘baksteen’ in de maag. Het is een veelbelovende sector voor investeringen of nieuwe vaardigheden.

Des architectures actuelles, ce sont des lignes épurées, des porte-à-faux, de la technique à intégrer, etc. : le bois apporte des réponses intéressantes et faciles aux architectes

 

Contact :
Stabilame
Industriezone
Rue du Karting, 5
5660 Mariembourg
+32 (0)60 31 00 64
info@Stabilame.be
www.stabilame.be

©Foto’s/Zoé Piret