Achter de schermen bij Pacrock, het festival dat de massa in vervoering brengt

Achter de schermen bij Pacrock, het festival dat de massa in vervoering brengt
Achter de schermen bij Pacrock, het festival dat de massa in vervoering brengt

Pacrock Festival, Pont-à-Celles

Pacrock, in Pont-à-Celles ligt veel muziekliefhebbers na aan het hart. Meer dan 6.000 mensen zakken elk jaar af om het hele weekend lang naar concerten te luisteren. Een muzikaal avontuur dat nog lang niet voorbij is.

“Het festival ging in 2003 van start. In die tijd werden er kleine concerten georganiseerd in het Maison des Jeunes in Pont-à-Celles. En toen, beetje bij beetje, begon het festival te groeien”, legt festivalcoördinator Alexandre Francart uit. “Tot 2011 stonden er bekende artiesten uit de pop-rockscene op het programma. Er waren 3.000 tot 4.000 toeschouwers per dag, echt zot! In 2012 besloten we dan om het festival om te vormen tot een alternatief muziekfestival”.

Een alternatief muziekfestival

Het concept van Pacrock is om mensen kennis te laten maken met wat elders niet gezien of gehoord kan worden. “We willen geen artiesten voorstellen die al in heel Wallonië op tournee zijn, we willen andere namen zien”, legt Alexandre Francart uit. Om de groepen te kiezen, werken de organisatoren in het bijzonder samen met het culturele platform van Vecteur voor de electro-techno-avond op vrijdag en met Rockerill voor de zaterdagavond.

Het originele programma zet ertoe aan om nieuwe kunstenaars te ontdekken

De alternatieve spirit wordt ook weerspiegeld in de inrichting van het festivalterrein. De camping ligt in het priorijpark, tussen de dorpskerk en de rails van een spoorlijn, langs een laan met eeuwenoude bomen.

Ook wat de consumpties betreft gaan ze alternatief te werk. “Lokale producenten zorgen voor de bevoorrading van maaltijden en dranken, er zijn droge toiletten, we maken gebruik van herbruikbare bekers, het afval wordt gescheiden, het gebruik van plastic wordt beperkt, enz. De decoratie is gemaakt van gerecycleerd materiaal”, legt Alexandre Francart uit. Er zijn ook verschillende sensibiliseringsverenigingen aanwezig op de site.

 

benevole-festival-pacrock-pont-a-celles
Meer dan 60 vrijwilligers helpen bij de organisatie van het Pacrock-festival in Pont-à-Celles

Georganiseerd door een team van gemotiveerde vrijwilligers

De organisatoren van het festival zijn vrijwilligers. Een tiental mensen werkt het hele jaar door aan de coördinatie. Andere vrijwilligers worden erbij gehaald voor de concrete voorbereiding van het festival en tijdens het evenement.

Veel mensen werken achter de schermen om het festival zo soepel mogelijk te laten verlopen

Een paar uur voor de start zijn veel mensen druk bezig achter de schermen: ze schilderen de laatste borden, tellen de tickets of zorgenvoor het geluid en het licht. “We zetten de bar en de eetstand op”, leggen de drie scouts uit die de laatste kabelbinders op een prieel bevestigen.

Het festival vraagt veel organisatie, maar de feedback is zeer bemoedigend. “Ik ben verantwoordelijk voor het vinden en aansturen van vrijwilligersgroepen. Het is een hele onderneming om dit voor elkaar te krijgen, want er is ook nog de balans tussen werk en privé… Maar als ik dan het resultaat zie, ben ik erg tevreden”, legt Julie uit, hoofd van de vrijwilligers. “Ik ben blij dat dit festival blijft bestaan, ik wil echt dat mijn kinderen het ook kunnen ontdekken”.

Tijdens het festival, van vrijdag tot zaterdag, worden meer dan 60 vrijwilligers ingeschakeld.

Pacrock, symbool van het dorp

Het publiek van het festival is nogal heterogeen. Veel mensen van alle leeftijden uit de omgeving bezoeken het, voornamelijk omdat het evenement zo dicht in de buurt is. Anderen komen van verder weg, vooral om te genieten van de concerten of gewoon voor de sfeer. “Afhankelijk van de affiche is het publiek afkomstig uit Brussel, Waals-Brabant, Luik, Namen… Het zijn over het algemeen kenners, die openstaan voor de muziek die wordt aangeboden”, legt Alexandre Francart uit.

Er zijn ook kampeerplaatsen voor wie van ver komt of voor wie geen vervoer heeft.

 

musique-pacrock-choix
Veel muziekliefhebbers komen naar Pacrock, dat bekend staat om zijn gedurfde muzikale keuzes

Een bron van inspiratie voor andere evenementen

“Als er andere Metropolieten geïnteresseerd zouden zijn in het organiseren van een festival in hun stad, dan zou ik henvertellen dat ze hun niche goed moeten definiëren. Het publiek van de Métropole is zeer open, ze waarderen buitengewone evenementen”, besluit Alexandre Francart.

 

Contact :
Pacrock festival
Place Communale
6230 Pont-à-Celles
Alex@pacrock.be
www.pacrock.be

©Video/Reed & Jérôme Gobin