Feesten op een terril in Charleroi

Feesten op een terril in Charleroi

Panorama Pique-nique, Charleroi

“Een terril in Charleroi beklimmen, op de top een biertje drinken, naar muziek luisteren en aan de praat raken met onbekenden … Het is zo dat een vriendin uit Charleroi me overtuigde om naar Panorama te komen. En het wás ook fantastisch. Ik kom volgend jaar zeker terug!” zegt de Brusselse Muriel enthousiast.

Nu enkel nog vanuit het station van Charleroi naar de terril geraken …

Muriel is 29 jaar en woont in Brussel. Ondanks de treinstaking reisde ze naar haar vriendin Charlotte, in Charleroi, om het event Panorama Pique-nique bij te wonen. “Ik had iets veel groters verwacht. Het was er eerder gezellig. Maar hier geraken is een groot avontuur,” vertelt ze.

Voor Muriel begon het avontuur al in het station van Charleroi, waar ze de weg naar de terril van Hiercheuses in Marcinelle moest zien te vinden. “Na een wandeling kwamen we aan de voet van de terril aan. Muzikanten toonden ons de weg. Om ze te bedanken, hielpen we ze hun gitaar in de kruiwagen te zetten,” voegt ze eraan toe. De toon is meteen gezet. Er heerst een vrolijke, georganiseerde chaos en een gemoedelijke sfeer.

Panorama-Festival-terril-Charleroi
Panorama Pique-nique brengt meer dan 500 mensen samen op de terril van Charleroi

Gewoon een feestje onder vrienden

Axel, een van de organisatoren, startte het event Panorama Pique-Nique in 2007 op met enkele vrienden. “Toen we nog jong waren, kwamen we vaak naar de terril. En langzaam rijpte het idee er een cultureel evenement van te maken,” legt hij uit.

Het is vooral ook een symbolische plaats. De terrils zijn getuigen van het postindustriële tijdperk. Ze verdienen meer aandacht. — Axel, een van de organisatoren

Zo ontstond het idee een feestje te bouwen onder vrienden. En dit jaar bracht dat feestje zo’n 700 deelnemers op de been! Christian, 52 jaar, inwoner van Charleroi, kwam voor de sfeer. “Ik ben er altijd bij, ben echt zot van dit feest. We zitten hier in ons eigen wereldje, weg van alles,” lacht hij voor hij een slok bier neemt.

Panorama-Festival-terril-vue-charleroi
De terril staat vol bomen en biedt een indrukwekkend uitzicht over Charleroi

De sfeer van een picknick met muziek

Iets verderop zit de 32-jarige François uit Beaumont op een dekentje. Hij kwam vooral voor de concerten. De hele namiddag staat er een tiental groepen op het programma. Ze spelen sfeermuziek en ’s avonds meer swingende klanken.

“Een festival worden we liever niet genoemd. Panorama is in de eerste plaats een toffe plek waar je gezellig samen kunt zijn met vrienden en familie. Vandaar het idee van een picknick in plaats van een festival. In de communicatie ligt de focus niet op de groepen, maar ze geven de terril wel een zekere harmonie,” legt Axel uit.

Panorama-terril-Charleroi-végétation
Panorama Pique-nique vindt plaats op de top van de terril. Je geraakt er te voet, via een door planten omzoomd pad.

Van de natuur tot het hart van Charleroi

De terril – bijgenaamd Thierry, le terril – is uiteindelijk de held van de dag. Naast een oude treinwagon op de terril waarop in het groot ‘Panorama’ staat te lezen, spreekt de 47-jarige Shon uit Londen ons aan: “Van hieruit zie je het prachtige uitzicht op Charleroi. En toch zitten we in de natuur. Alles is groen. Dat is iets compleet anders dan het beeld dat we van de stad hebben.” Hij is hier toevallig aanbeland, met vrienden die ‘eens iets anders wilden doen’.

Ik ontdek Charleroi in de natuur. Dat is eens iets anders dan het beeld dat meestal van de stad wordt geschetst. — Shon, 47 jaar, Londenaar die Charleroi in zijn armen sloot

Hetzelfde voor Adrien, 28 jaar. Hij kwam zich hier amuseren met een paar vrienden: “We komen hier altijd veel bekenden tegen. Charleroi blijft een dorp waar je vrienden kunt tegenkomen.”

Toch is het evenement meer open dat je zou denken. Van de deelnemers telt Axel bijna de helft inwoners van Charleroi. De andere helft komt van elders. “We sturen geen communicatie meer uit. Alle informatie verloopt via mond-tot-mondreclame en Facebook. We moeten niet groter worden. We zitten net aan het juiste aantal mensen,” zegt hij.

panorama-soleil-terril-charleroi
De zonsondergang vanop de terril tijdens Panorama Pique-niquetoont Charleroi op een unieke manier

De laatste beproeving: ’s nachts de terrilafdalen

Rond 22 uur geniet Muriel van de laatste zonnestralen en vooral van een prachtige zonsondergang. Panorama Pique-nique loopt zachtjes ten einde. “O ja, nog één detail: vergeet nooit dat je de terril ook weer af moet. En in het donker is dat echt geen sinecure,” verduidelijkt ze.

Muriel stapt rustig weer op de trein naar huis.

Volgend jaar komen we vroeger om er nog langer van te genieten!

Contact:
Panorama Pique-nique sur Facebook

©Foto’s/Leslie Artamonow