‘Dirty Monitor’ of hoe Charleroi de wereld met haar eigenzinnigheid besmet

‘Dirty Monitor’ of hoe Charleroi de wereld met haar eigenzinnigheid besmet
‘Dirty Monitor’ of hoe Charleroi de wereld met haar eigenzinnigheid besmet
Home » ‘Dirty Monitor’ of hoe Charleroi de wereld met haar eigenzinnigheid besmet

Dirty Monitor, Charleroi

“Het is alsof we de eigenzinnige spirit van Charleroi over de hele wereld verspreiden met onze eigen creaties, het is een mooieerkenning”, legt Mauro Cataldo uit, een van de oprichters van Dirty Monitor.

Dirty Monitor is een collectief van kunstenaars uit Charleroi dat onlangs neerstreek in de Quai 10, en dat zich voornamelijk bezighoudt met video mapping. Op de derde verdieping kijken de leden uit op de nieuwe kaaien van de Samber en het gerenoveerde station. Mauro en Orphée Cataldo, de oprichters van het collectief, vertellen ons over hun feilloze parcours.

dirty-monitor-animations-vidéo
Dirty Monitor begon met live video-animaties op feestjes

Het begon met VJ-ing in nachtclubs

“Het begon allemaal in 2003, met Denis Van Cauteren. We maakten VJ-ing video’s (visuele performances) op feestjes of evenementen. Geleidelijk aan veranderden we de media: in plaats van een scherm te gebruiken, projecteerden we video’s op statafels, op bakstenen, enz. En toen deden we het op gebouwen”, verklaart Mauro Cataldo, specialist in videomontage en geluidsbanden. Kort daarna kwam Orphée Cataldo, zijn broer, het team versterken met zijn kennis van architectuur en 3D-effecten.

In de loop der jaren is Dirty Monitor een echte voorloper op dit gebied geworden. Zij behoren tot de pioniers die video mapping op gebouwen uitvoeren. Ze innoveerden zowel op het vlak van hardware als media, waardoor ze nóg creatiever met hun projecten te werk zijn kunnen gaan.

We zijn begonnen met het projecteren van video’s op andere media dan op een conventioneel scherm. Het effect was zeer interessant.

Hun werk bestaat dus uit het projecteren van video’s op gebouwen. “We gebruiken de architectuur van gebouwen om een verhaal te vertellen. Om dit te doen, gebruiken we 3D-effecten, muziek, kleuren… Het is alsof we de bakstenen leven inblazen. We nodigen de toeschouwers uit in ons universum”, zegt OrphéeCataldo.

De projecties zijn heuse performances. Elk project staat synoniem voor een nieuwe artistieke uitdaging. “De creativiteit spruit voor van de plaats waarop we projecteren, we proberen de gebouwen uit te vergroten en iets nieuws te vertellen”, zegt hij. Het resultaat is verrassend.

De show wordt op maat gemaakt. Over het algemeen kan er vooraf weinig getest worden. “Het risico op fouten is zeer reëel. Het werk is soms ingewikkeld, maar we zijn vaak erg blij met het resultaat, net als het publiek”, legt Mauro uit.

Dirty-monitor-mapping-vidéo-monde
Dirty Monitor verovert als pionier in zijn domein de hele wereld met video mapping.

Productie van de grootste internationale shows

Hun artistieke werk krijgt al snel erkenning over de hele wereld. Dirty Monitor projecteert 80% van zijn creaties in het buitenland, in heel wat landen in het Midden-Oosten, China, Singapore en verder.

Deze internationale erkenning en de daaruit voortvloeiende media-aandacht hebben hen ook in België bekender gemaakt. Dirty Monitor maakt nu ook bij ons veel voorstellingen. Zo projecteerden ze op de gebouwen van de Beurs in Brussel. Ze creëerden ook een show die geïnspireerd is op het verhaal van de Onbekende Soldaat, tijdens de viering van de wapenstilstand tijdens de herdenkingen van het einde van de Eerste Wereldoorlog in Bergen.

Naast eenmalige shows, ontwikkelen ze ook langdurige partnerschappen met evenementen- of productiebedrijven, zoals dat van Franco Dragone.

Laaiend succes van uitmuntende kunstenaars

In de loop der tijd is het collectief veelzijdiger geworden. Dirty Monitor maakt videocreaties, zoals “de Smurfen” of “Alice in Wonderland”. Het team is ook aanzienlijk gegroeid: momenteel telt het ongeveer 30 leden. De meeste van hen komen uit CharleroiMétropole.

Mauro en Orphée Cataldo, beiden geboren in Charleroi, zijn trots op hun roots. Voor hen is de dynamiek van de regio een echte bron van visuele inspiratie.

Ik waardeer het post-kapitalistisch kantje, het post-industriële tijdperk … Het inspireert en geeft een eigenzinnige twist aan onze creaties

Deze twee kunstenaars raden jongeren die in Charleroi willen starten sterk aan om gebruik te maken van de vele platforms voor artistieke expressie en de grote instellingen, zoals het Musée de la Photographie of Charleroi Danse, dat deel uitmaakt van Charleroi Métropole. “De stad is rijk aan culturele evenementen die de moeite waard zijn om te ontdekken”, besluit Orphée.

Contact :
Dirty Monitor
Quai Arthur Rimbaud (ex Quai de Brabant), 10
6000 Charleroi
+32 (0)71 18 11 57
http://www.dirtymonitor.com/

©Video/Reed & Leslie Artamonow